TOMATİS SEANSI NEDİR ?

      Tomatis; Prof Dr. Tomatis tarafından geliştirilen elektronik bir kulaktır. Prof Dr. Tomatis’e göre kulak sadece bir dinleme,duyma organı değildir,aynı zamanda denge merkezi (vestibular sistem) , beynin en önemli enerji kaynağı ve sinir sistemimize açılan bir kapıdır.Sesin, kulaklık aracılığı ile hem kemikten hem de eş zamanlı olarak havadan kulağa gelmesini sağlayıp, çok daha dikkatli bir dinleme ve dolayısıyla çok daha etkili  konuşmayı sağlayan bir yöntemdir.

       Kulaklar daha az duymamaya başladığında gerekli sesleri kulağa tam olarak iletemediğinde beyinde eksik ya da yanlış algılamalar olabilir. Bunun sonucunda yorgunluktan depresyona, öğrenme zorluğundan iletişim bozukluğuna, dikkat eksikliği sendromundan kulak çınlamasına kadar birçok soruna neden olur. Bazen duyarız fakat dinlemeyiz.

       Kulağa doğru frekanslarla doğru sesler iletildiğinde ise tam tersi birçok hastalığın iyileşmesi sağlanıyor. Tomatis yöntemi de tam bu noktada giriyor devreye. Tomatis yöntemi otizmden öğrenme güçlüğüne, depresyondan dikkat bozukluğuna kadar farklı sorunlar için iyi bir çözüm,alternatif tıpdır.


Peki dinleme seansları ne kadar süre devam eder?


        Kişiye yaşadığı probleme göre dinleme programları hazırlanır ve kulaklık ile seçilen müzikler dinletilir.Kişiye özel hazırlanan dinleme seansları, on üç gün boyunca ikişer saat sürer ve  2veya 3 haftalık aradan sonra kişinin ihtiyacına ve yapılan testlere sonucunda gerekli görülür ise ikinci 13 günlük kür başlatılır.

Prof. Dr. Alferd Tomatis kimdir?

      Bu metodun mucidi Prof.Dr. Alfred Tomatis  1920 – 2001 yılları arasında yaşamış bir Kulak Burun Boğaz Doktoru ve Ses Bilimcidir. Tomatis aynı zamanda Antropoloji ve Psikoloji bölümlerinde öğretim üyeliği yapmıştır. Fransa’da  mesleki sağırlık üzerine çalışmalar yapmış ve ünlü şarkıcılara uzun yıllar özel danışmanlık yapmıştır.

Tomatis Yöntemi nedir?

     Tomatis yöntemi, sağ ve sol kulağın dengeli çalışmasını ve iyi ses analizi yapabilmesini sağlıyor. Yönteminin diğer bir amacı ise; sağ kulağın daha baskın olması hedefleniyor. Sağ kulak sol beyine giden en kısa ve hızlı yoldur. Sol beyin analitiktir ve mantıkla yönetilir. Sol kulak sağ beyine giden yolsa, daha duygusal, yaratıcı, sosyalliği çok yüksek, empati kuran kişileri temsil eder. Öğrenci iyi duyduğu ve duyduğunu doğru analiz edebildiği sürece derslerini dinlemekten zevk alır,dikkatini ve özellikle de seçici dikkatini konsantrasyonu arttırıp, kendine olan güveni yerine gelir dolayısıyla başarısı yükselir.Ayrıca iletişim yeteneği kuvvetlenir,konuşmada akıcılık sağlar,sosyalleşme artar,stres ve kaygı azalır (özellikle öğrencilerin sıkça yaşadığı sınav heyecanı,kaygısı ve stresi),Okuma, okuduğunu doğru anlama ve yazma yetileri kuvvetlenir,motor beceri problemlerini iyileştirir (denge,el-göz koordinasyonu…vb),akademik başarıyı arttırır,hiperaktivite problemleri ve planlama organizasyon bozuklukları,yaygın gelişimsel bozukluk,otizm,depresyon,asabiyet gibi duygu ve davranış problemlerinde de gözle görülebilecek bir değişim yaratabilen bir ses seansıdır.

Dinleme kürlerinde nasıl bir müzik dinleniyor?

     Özel filtrelenmiş müzikler kişinin ihtiyacına ve problemine göre belirlenir ve kulaklık aracılığı ile dinletilir.Dr. Tomatis’e göre, kulağın erken gelişiminin nedeni; sinir sisteminin gelişimine enerji sağlamada oynadığı roldür. İşte bu ilksel yetkinlikten faydalanmak içindir ki Dr.Tomatis filtrelenmiş ses kullanmaya karar vermiş ve kulağın sesleri ayrıştırma görevini hafifletmenin yöntemini bulmuştur. 4000 hertz civarındaki filtreleme işlemi, beynin kendisini belli bölgelerinin akustik analizine yönlendirmesini sağlamaktadır. Müziklerde genellikle frekansları ve şiddetleri değiştirilmiş Mozart müzikleri kullanılıyor.

 TOMATİS YÖNTEMİNDEN HANGİ DURUMLARDA FAYDALANILIYOR ?

Çocuklar için kullanım alanları

·         Anksiyete (kaygı, korku, gerilim, sıkıntı hali)

·         Sınav Stresi ve Kaygısı

·         Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHAB)

·         Konuşma ve ifade yeteneklerinin güçlendirilmesi

·         Kekemelik ve gecikmiş konuşma

·         Konsantrasyon eksikliği

·         Özgüven eksikliği

·         Öğrenme güçlüğü

·         Disleksi

·         Yaygın gelişim bozukluğu

·         Bedensel engelli (Down, serebral palsi )

·         Otizm

·         Disortografi

·         Dispraksi

·         Diskalkuli

·         Disfazi

·         Asperger Sendromu


Yetişkinler için kullanım alanları

·          Stres

·          Sınav kaygısı

·          Depresyon

·          Efektif Duygusal Bozukluklar

·          Yorgunluk, enerjisizlik

·          Uyku problemleri

·          Organizasyon bozuklukları

·          Özgüven eksikliği 

·          Psikosomatik hastalıklar (Migren, reflü, panik atak, v.s. )

·          Konsantrasyon eksikliği

·          Ses ve Müzikalitenin gelişimi

·          İletişim ve ifade zayıflığı

·          Dikkat eksikliği

Anne adayları için kullanım alanları

·          Rahatlama

·          Stresten korunma

·          Doğum korku ve kaygıları

·          Emzirme zorlukları

·          Korkularını azaltma

·          Bebekle daha iyi iletişime geçme

·          Uyku kalitesinde artış

·          Bebeğin yaşama uyum sürecini kısaltma

ÖNEMLİ NOT …  TOMATIS ®Metodu, bir Eğitim Programı şeklinde yapılandırılmıştır ve tıbbi tedavi veya tanı aracı olarak ele alınmamaktadır. Bu internet sitesinde yer alan içerik, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, tıbbi tavsiye şeklinde veya tıbbi tavsiye yerine kullanılmamalıdır.