SINAV KAYGISI NEDİR?
Tüm konulara çok iyi çalışmıştım her şeyi ezberlemiştim atladığım hiçbir şey yoktu sınavda çıkan sorular aslında bildiğim şeylerdi fakat o an ne olduysa sanki beynim dondu kalbim yerinden fırlayacaktı hele birde birkaç soruyu arka arkaya yapamayınca…Bu tip duygu ve düşünceleri yaşıyor musunuz?
Sınava hiç çalışmayıp sene boyunca gezip daha sonrada tüh ya sınavda ne yapacağım dediğim için mi yoksa gerçekten çok çalışıp ama sınav anı yaklaştıkça gerilimin artmasından mı?
1. tipteki yaşamış olduğunuz durum sınav kaygısından ziyade zamanında yapılmaya plan ve programdan dolayı yaşanan gelecek kaygısıdır
2. si ise bir şeye karşı çalışıp çabalayıp ya yapamazsam şeklinde ya da başka şeylerden dolayı kaynaklanan sınav kaygısıdır
En genel anlamda kaygı kişinin bir uyaranla karşılaştığında yaşadığı bedensel , duygusal ve zihinsel aşırı uyarılmışlık halidir
Sınav kaygısı ise bu aşırı uyarılmışlık halinin sınavdan önce, sınav esnasında ve sınavdan sonra yaşanmasıdır.
Öğrencilerin yaşamında çoğunlukla stres ve kaygı yaratan durumlardan biridir sınavlar. Hafif düzeyde yaşanan bir kaygı kişiyi motive ederken, yoğun düzeyde yaşanan kaygı ise bireyin performansını gerçekleştirememesine neden olmaktadır.
Hafif düzeyde kaygı dikkati artırma, uyarıcı etki, öğrenme gücünü artırma, hatırlamayı kolaylaştırma, bilgi transferini güçlendirme, odaklanma becerisini artırmayı sağlarken; yoğun kaygı ise konsantrasyon zorluğuna, karar verme güçlüğüne, unutkanlıkta artışa, öğrenileni kullanamamaya, dikkatin yaşanılan bedensel belirtilere kaymasına, organizasyon güçlüğüne, düşüncelerin çarpıtılmasına neden olmaktadır.
Amaç kaygının tamamen ortadan kaldırılması değildir. Aslında kaygı duygusu insan bedeni için yararlıdır.Hediye aldığımızda mutlu oluruz. Yakınlarımızı kaybettiğimizde üzülürüz
Karanlıkta karşımıza biri çıktığında korkarız
Sınav sırasında da heyecanlanırız. Sınav sırasında heyecanlanmak normaldir
Heyecan, panik ve yoğun kaygıya dönüştürülmemelidir
SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ
FİZİKSEL BELİRTİLER Kalp atışlarında hızlanma, sakin oturmayı engelleyen aşırı ruhsal enerji, nedensiz ağlama isteği, dilin damağın kuruması, terleme, üşüme, titreme, çarpıntı hissi, baş mide ağrıları, iştahsızlık, bulantı, kusma, sık idrara çıkma…
DUYGUSAL BELİRTİLER
Gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, korku, durgunluk, panik, çaresizlik, kontrolü yitirme hissi, endişe, huzursuzluk, öfke-kızgınlık, mutsuzluk…
ZİHİNSEL BELİRTİLER
Bana süre yetmeyecek, bildiklerimin hepsini unuttum,yeterince iyi değilim, başarılı olamayacağım, isteğim yere giremezsem ölürüm daha iyi, sınavı kazanamazsam annemin babamın yüzüne nasıl bakarım, yüksek puan alamazsam rezil olurum..
Kaygı düzeyi normal olan kişiler sınav ile başarılarının test edildiğini düşünür. Kaygı düzeyi yüksek olan kişiler ise sınavı bir tehdit olarak algılarlar.
Kaygı düzeyi yüksek olan kişilerin kaygı düzeyi düşük olanlara göre ders çalışmaya daha fazla zaman ayırdıkları görülmektedir.
Daha fazla ders çalışmalarına rağmen başarılarının düşük olması da zihinlerinden geçirdikleri olumsuz düşüncelerin yoğun kaygıya yol açıp başarılarını etkilemeleri ile açıklanmaktadır.
AİLELERE ÖNERİLER
Anne ve babanın kendi özlemleri ile çocuğun sınırları arasında gerçekçi bir denge kurulmalıdır.
Anne ve babalar çocuğun çalışma isteğini arttırmak niyetiyle kaygıyı arttırıcı yaklaşımlardan kaçınmalıdır.”Bu kadar çalışmayla kazanamazsın” “Az bir zaman kaldı aman bizi mahcup etme.”
Eğer çocuk sınav hakkında konuşursa anne ve babalar çocuğu yorumsuz; fakat anlayarak, empati göstererek dinlemelidir. Böylece anne ve babalar çocuğun gerçek duygularını anlamış olur. Bu konuşmalarda çocuğun başarısıyla ve başarısızlığıyla anne ve baba tarafından kabul edildiği hissettirilmelidir.
Sürekli çalış demek yerine….”Nasıl gidiyor? Neler yaptın? Birlikte göz gezdirelim ister misin? Bizden istediğin bir şey var mı?’ biçiminde bir yaklaşım daha olumlu olabilir.
Çocuk çevresiyle, arkadaşlarıyla yada kardeşleriyle kıyaslanmamalıdır.
Çocuk anne ve baba tarafından yaşına ve kişisel özelliklerine göre yeterince iyi tanınmalıdır. Hoşlandığı faaliyetleri yapması sağlanmalıdır.
Çocuğa sınavın sadece bir fırsat olduğu, yaşamda başka fırsatların da olduğu anlatılmalıdır. Anne ve baba tarafından çocuğa zaman ayrılmalıdır.Sınavdan sonra çocuk mutlaka ödüllendirilmelidir. Göstermiş olduğu çaba taktir edilmelidir.
Anne ve baba tarafından “sonuç ne olursa olsun senin yanındayız” mesajı verilmelidir.
PSİKOLOJİK DESTEK
Sayın veliler sevgili öğrenciler;
İçinde bulunduğumuz eğitim sisteminde her geçen gün şartlar daha da zorlaşmakta, sadece bilmenin değil aynı zamanda sahip olunan bilginin hızlı, dikkatli, yorumsal ve doğru bir şekilde transfer edilmesi son derece önem taşımaktadır. Sahip olduğunuz ya da olmak istediğiniz bilgiyi dikkat- konsantrasyon-hafıza eğitim programları ve kaygı yönetim programlarıyla destekleyerek öğrenmenin daha kalıcı olmasını , bilgilerin daha hızlı transfer edilmesini sağlayarak rakiplerinizden çok daha önde olabilir zamandan kazanabilir içsel geriliminizi azaltabilirsiniz.
Dikkat-konsantrasyon-hafıza-sınav kaygısı eğitim programlarını birebir uygulamaktayız. Her bireyin kendine özel durumları söz konusudur. Her bireyin kendine özgü problem durumu tespit edilir ve bu problem alanı üzerinden gerekli çalışmalar planlanır. Gerek görüldüğü durumlarda aileyle de görüşmeler yapılır.
Sınav kaygısı eğitim programımız kişiye göre seans sayısı arasında değişmektedir.
Sınav kaygısı bir anda ortaya çıkan ve anında bir müdahaleyle ortadan kaldırılabilen bir durum değildir.
Sistematiklik, profosyonellik ve zaman gerektirir.
Sizde sınav kaygısı yaşıyorum, puanlarım bir türlü yükselmiyor, bedenime hakim olamıyorum, kalbim yerimden fırlayacakmış gibi oluyor ,unutuyorum, üstesinden gelemiyorum şeklinde bu ve bunlara benzer duygu ve düşünceler içerisindeyseniz vakit kaybetmeden bize ulaşın…